Kde se vzalo Mabavi?

 

Ma-Ba-Vi = Martin - ra - čko (holčička, která nám změnila nejen život, ale i pohled na svět).

Jsme úplně obyčejně šťastná rodina. I když je občas zataženo, děláme všechno pro to, aby se nám žilo hezky a byli jsme spokojení. 

V červenci 2020 k nám přišlo naše vymodlené miminko a život se najednou otočil naruby. Holčička zbořila všechny představy, které jsme měli nejen o životě s dětmi, ale také o životě samotném. Než z nás byli rodiče, mysleli jsme si, že tak nějak víme, jak by měl život s mimčem probíhat. Mám tři mladší sourozence a v pubertě jsem chodila hlídat děti, tak pro nás děti nebyly úplná novinka, ale vlastně přece jenom jo! Děti mají totiž kouzelnou moc odkrývat nám naše tajemné komnaty a trápení. A je jen na nás, jestli tohle volání vyslechneme nebo se na něj vyprdneme. My jsme se rozhodli jít první cestou. Naslouchat trochu víc hlasům v naší hlavě, hlasům našeho dítěte a trochu míň  zajetým vzorcům a egu. A řeknu vám, je to pěkná fuška. Ale víme, že tahle cesta je pro nás tou nejlepší, jakou jsme si mohli vybrat. 

Když jsem přišla za Marťasem s nápadem o knížce, věděli jsme, že to nebude jen tak nějaký projekt. Název Mabavi jsme vlastně ani nijak nepromýšleli, myslím, že to byl ten vůbec první, který nás napadnul. Tak nějak automaticky a přirozeně. Občas se nás někdo zeptá, co budeme dělat, když budeme mít další dítě. No tak to my nevíme, to budou řešit naše budoucí já. Ale asi nic že jo, furt můžeme říct, že je název slovenská mutace českého "baví mě". Vtip! Budeme fér a řekneme to. Nebo ne?

A proč jsem se rozhodla napsat knihu? Protože s nějakým vývojem nás jako rodičů, budováním vztahu s holčičkou, seberozvojem a dáváním si dohromady souvislostí ohledně dětské psychologie zamíchané dohromady se vzpomínkami v našich hlavách velmi radikálně vykrystalizoval nejen způsob komunikace s holčičkou, ale i její obsah. A já jsem batoleti nechtěla vyprávět o vraždách, násilí, závisti a takových ošklivostech. Pohádky mají být pro děti, mají být hezké a ne děsivé. No a tak jsem vzala notebook a psala a psala. A výsledek mého ponocování a bdění místo spánku si můžete koupit právě zde a podpořit tak boží projekt, který vzniknul v rámci naší malý rodiny, u nás v obýváku a pomohl nám zase o kus vyrůst. 

Děkujeme

P.S. Pokud vás zajímá více z našeho života, nezapomeňte nás sledovat na Instagramu ma.ba.vi

S láskou

Bára