„A kdo ti tu knihu vydal?“

 

Ptalo se skoro celé naše okolí. No, vydali jsme ji s manželem (dále už jen Márty, Marťas) sami. Protože tahle varianta je možná. Je určitě o několik fousů náročnější, než když se autor rozhodne vydávat přes nakladatelství, ale nám dávala větší smysl. I když jsme v průběhu několikrát zoufalstvím křičeli, že jsme se na to měli vyprdnout. Ještě, že jsme to neudělali, protože to je jízda jako blázen vážení. Hned někdy po svatbě nám začalo docházet, že jestli se nerozvedeme kvůli knize, tak už nikdy (snad). Svatba byla v únoru a kniha vyšla v červnu.

Ono totiž pokud vydáváte knihu přes nakladatelství (když se vůbec nějaké rozhodne s vámi spolupracovat), v podstatě jen odevzdáte text a dál už to jede samospádem bez vás. Možnost vydat knihu pomocí „předplatného“ na nějaké platformě se nám taky nelíbilo, protože jsem byla trochu paranoidní a vůbec jsem nechtěla můj nápad křičet do světa. Takže jsme zvolili poslední variantu, a tou byl samonáklad.

No a když jsme se rozhodli stačilo už „jen“ začít konat. Co všechno je potřeba zařídit, když si chce člověk vydat knihu sám? Tak na to sepsala krásný článek k sobě na blog moje kamarádka Kačenka, my jsme se jím řídili a je velmi užitečný. Ehm, pomohlo nám taky asi sto telefonátů s jejím manželem Adamem. Díky Adame! Těch náležitostí je vážně hodně a je super moct si to někde „odškrtávat“. Abych to tak rychle přiblížila. Je třeba nejdříve knihu napsat, pak ji nechat odkorekturovat, vymyslet a nakreslit ilustrace, udělat sazbu, znovu odkorekturovat, zařídit oficiality ke knize i podnikání. Zajistit platformu, kde budete knihu prodávat, vytvořit tu platformu a obsah na ní, vymyslet prodejní strategie, pořád dokola počítat, najít tiskárnu, vymyslet balení a odesílání, komunikace s dopravci a pořád něco. Od listopadu do poloviny června jsme s Marťasem měli volných asi tak 15 večerů, chodili jsme spát hodně pozdě a velmi brzy vstávali, protože kromě toho, že jsme dávali život našemu knižnímu dítěti jsme taky pořád pečovali o to první, o psa, o domácnost a oba taky pracujeme. Marťas full time a já tak přicmrndávám.

Pokud vydáváte knihu přes nakladatelství všechny tyhle kroky odpadají. Jak jsem psala na začátku, obojí má svoje pro a proti. Ale ten pocit, kdy ji konečně držíte v ruce je k nezaplacení určitě ať tak nebo tak. Přála bych to zažít každému, takže kdo máte nápad, nebojte se ho sepsat. A ještě jednou děkuju Tobě Marťas. Děkuju, že jsi mi od začátku věřil a neúnavně na celém projektu pracuješ.