Skutečné pohádky v kamenné prodejně?

 

Tramtadadáááá! Je to tak. Naše knížka našla nový domov. A nejen, že se jí tam líbí, ono se jí tam taky neskutečně daří. Od začátku jsme věděli, že bychom knihu chtěli do nějaké kamenné prodejny dostat, ale že si nás to najde samo, to jsme nečekali.

Bylo tuším pár dní po křtu, když mi na instagramu napsala Gabča, majitelka obchůdku Enyky Benykyv Mladé Boleslavi, že by naši knížku chtěla prodávat. A protože Gabča je srdcař, což jsme poznali hned, jak jsme ji mezi dveřmi viděli bylo jasno a plácli jsme si.

Enyky Benyky je kouzelné hračkářství v centru Bolky s obrovskými okny, krásným interiérem, příjemnou atmoškou a božími lidmi. Nakoupit tam můžete hračky, věci na tvoření, dekorace, kosmetiku ale také oblečení. Vše od lokálních nebo udržitelných značek. Enyky Benyky je ale mnohem víc, je to také hernička a prostor pro různé akce typu Smyslohraní, soukromé oslavy, autorská čtení (ehm… 15. 9. přijďte a přečtu vám pohádku 😊) a tak.

Já jsem neskutečně vděčná, za tuhle spolupráci, protože přesně takové místo jsem si vysnila, když jsem si knihu v offline světě představovala. Gábinko, děkujeme, že jí se srdcem na dlani prodáváš a vám děkuju, že jí kupujete.

No a taky jsem Gabrielu Kislingerovou trochu vyzpovídala. 😊

 

  1. Gábi, máš krásný krámek s dětským zbožím v Mladé Boleslavi. Co tě jako mámu na mateřské vedlo k tak velkému kroku? 

Díky, Baru. Asi právě to, že jsem na mateřské :) Dosáhla jsem bodu, kdy byl můj pobyt doma na mateřské pro mě udržitelný, a tím pádem udržitelný a přínosný pro kluky a přišlo mi, že tento druh podnikání se dá hezky právě s rolí mámy skloubit, protože můžu jednoduše vzít kluky s sebou do práce. Chtěla jsem něco tvořit, být kreativní, ale v hlavě mi celý život jede mantra, že nejsem moc šikovná na ruce a vždycky jsem obdivovala lidi, kteří tvoří. Tak jsem alespoň vytvořila místo, kde můžeš krásné věci okouknout a nakoupit.

 

  1. Prodáváš spoustu krásný věcí, podle čeho si vybíráš dodavatele a produkty? 

Primárně tu mám věci, které sama používám a nakupuji pro kluky, to byl odrazový můstek. Kromě toho, že vybírám očima, to, co se mi líbí, se snažím, aby věci měly věci i nějaký přesah-aby byly didaktické, montessori, lokální nebo udržitelné, v ideálním případě vše najednou. A nejčastěji hledám na Instagramu.

 

  1. Máš dvě malé děti, jak jde skloubit práce v obchůdku s péčí o prcky? 

Já jsem pracovala vlastně skoro celou dobu na mateřské, ale byla to práce jen já, počítač a všude tma :D Trochu depresivní k tomu všemu, co péče o dva rarachy obnáší... Bylo to ale časově flexibilní a nebylo toho moc, to bylo super. Oproti tomu je to teď určitě časově o moc náročnější, veškerá administrativa kolem, ale je mi to spíš koníčkem, který mě hodně nabíjí, kluci jsou v herně nadšení, když tu jsme, navíc jsem na cestě potkala tolik úžasných lidí, jako třeba tebe :)
Klíčem k zvládnutí je ale na to nebýt sama, na každodenní chod obchodu mám skvělé pomocnice a cílem je být v obchodě méně, aby netrpěla rodina mou nepřítomností.

 

  1. Proč sis vybrala zrovna zboží pro děti? Máš k němu nějaký speciální vztah nebo to prostě v Mladé Boleslavi chybělo?

 Proč zboží pro děti? Protože mi to aktuálně dává smysl vzhledem k životní etapě, ve které se nacházím. Užívám si to být máma a baví mě hledat nové zlepšováky, baví mě si hledat a číst aktuální trendy a přístupy, baví mě holistický přístup k životu a dělat to co nejlépe v danou chvíli umím. A ano, něco takové v Mladé Boleslavi chybělo, což mi potvrzují skoro každý den maminky, které k nám chodí. Celý nápad byl poměrně spontánní a měl terapeutické účinky. :D

 

  1. V prostoru obchůdku děláš také různé akce pro rodiče a děti. Součástí je hernička, pořádáš smyslohraní, bude autorské čtení. To je super. Máš nějaké další plány? 

To je moje přání, aby to tu žilo, aby se tu maminky potkávaly, (mluvím o maminkách, protože je to stále dominantní většina, která k nám chodí, ale vítání jsou samozřejmě i tatínci nebo prarodiče :), aby byla herna a obchod zpříjemnění dne pro děti i pro ně samotné. Aby měly zábavu, nové vyžití, radost z každodenního života. Mám v hlavě víc akcí, které by sem tam mohly v herně během chladných dní proběhnout, ale učím se nebýt maximalist a nechtít vše hned, protože to zkrátka časově nejde vše stihnout. :)

 

 Mějte krásné dny, Bára